Christian Roudaut "Przy stole z tyranem"
Christian Roudaut w swojej najnowszej książce ukazuje sześciu największych tyranów ubiegłego wieku przez pryzmat ich stołów. Autor prezentuje kolejno nawyki, przyzwyczajenia i dziwactwa kulinarne Mao, Bokassy, Hitlera, Ceauşescu, Stalina i Husajna. Preferencje żywieniowe i sposób biesiadowania poszczególnych przywódców ukazane zostały na tle ich dyktatorskich rządów.
Francuski dziennikarz kreśli obraz poszczególnych społeczeństw poddanych tyranii, ludzi cierpiących głód, niedostatek, żyjących w ciągłym strachu. Pokrótce przywołuje także szerszy kontekst historyczny, nawiązuje do wielkiej polityki. W książce pojawiają się nazwiska innych znanych polityków i przywódców, z którymi jego bohaterowie się zetknęli. Wszystko to jednak stanowi jedynie tło i opisane zostało w dość ograniczonym zakresie.
„Przy stole z tyranem” to przede wszystkim zbiór anegdot, mniej znanych faktów skoncentrowanych wokół stołu największych tyranów. Roudaut obnaża absurdy ich władzy, ujawnia kompleksy i lęki, pokazuje małość największych ciemiężców w historii. Czyni to z dużą dozą ironii i humoru. Jednak biorąc pod uwagę kontekst historyczno – społeczny jest to raczej śmiech przez łzy.
Polecam ten niezwykle lekko napisany reportaż nie tylko wielbicielom historii. Poczujcie to wyróżnienie podszyte strachem. Biesiadując z tyranem, nikt nie ma pewności, że nie jest to jego ostatni posiłek.
(współpraca z wydawnictwem Znak)



Komentarze
Prześlij komentarz